Wat is bemiddeling?
Soms loopt het binnen relaties niet altijd zoals we het zouden willen. Of het nu gaat om je partner, je ex, je broer of zus, (schoon)moeder, je stiefouder, een ander familielid, je huisbaas, je collega of je leidinggevende, het hele team met wie je werkt, of de buren met wie het vroeger altijd wel gezellig was, ... conflicten kunnen zwaar doorwegen op ons welzijn en ons het leven ferm lastig maken.
"Iedereen loopt wel eens vast in een situatie die uitzichtloos lijkt. Gelukkig maar, zo blijven we creatief op zoek naar telkens een nieuw evenwicht!"
Een conflict hoeft zeker niet altijd tot een breuk of tot een proces te leiden.
Positief is dat steeds meer mensen de weg naar bemiddeling vinden. Zij kiezen ervoor om het conflict niet te zien als een eindpunt, wel als een moment van verandering en groei: wat wil ik, waar heeft de ander nood aan? Zij leggen hun lot niet in handen van een 'derde' die een oordeel moet vellen. Integendeel, zij weten zélf het best hoe hun situatie gegroeid is en gaan samen op zoek naar een oplossing die voor elke betrokkene goed aanvoelt.
"Achter elk verwijt schuilt een wens!"
Bemiddeling is
een positieve en vrijwillige keuze
een manier om het conflict zélf in handen te houden
een strikt vertrouwelijk proces waarbij jullie samen komen tot een duurzaam resultaat
én vooral ook een veel goedkopere én snellere weg naar de oplossing!
De bemiddelaar
luistert zonder te oordelen
helpt het gesprek op gang te brengen
ondersteunt elke partij vanuit een neutrale houding (meerzijdig partijdig)
Niets wat in de bemiddeling gezegd wordt, mag gebruikt worden buiten de context van de bemiddeling, b.v. als het toch tot een rechtszaak zou komen.